Bezbedna Trgovina - Saveti

Budite maksimalno oprezni u sledećim situacijama

  • Prodavac se nedavno registrovao
  • Nema ocena
  • Nudi veoma povoljno vredan predmet
  • Traži uplatu celog ili manjeg iznosa unapred

Saveti za bezbednu trgovinu na Internetu

  • Izbegavajte zaključenje poslova sa ljudima koji bez razloga izbegavaju ili odbijaju da se sa vama lično vide ili čuju telefonom ili koji izbegavaju da Vam saopšte ime i prezime. Slušajte svoj instinkt. Pre nego što od nekog nešto kupite, dobro se raspitajte o onome šta kupujete i, ako je moguće, o onome od koga kupujete. Proverite da li je proizvod originalan. Poslujte lokalno, sa ljudima koje možete lično da sretnete (ovo je najsigurniji način poslovanja, međutim nekada nije sasvim moguć).
  • Izbegavajte kontakt sa stranim licima koja Vas kontaktiraju iz inostranstva (van bivše YU). KupovinaProdaja je orjentisan ka Srbiji (i eventulano ostalim bivšim YU republikama). Izbegavajte poslove sa ponuđačima koji koriste engleski jezik kao način sporazumevanja, posebno ukoliko kao svoje prebivalište deklarišu neko za njih krajnje neuobičajeno mesto na teritoriji Republike Srbije (iz našeg iskustva, najčešće je to Ada, jer je prvo na listi, ali ne treba se ograničavati samo na pomenuto).
  • Ne uplaćujte novac licima u inostranstvu preko Western Union-a ili drugih organizacija za prenos novca. Oni koji to od Vas traže, najčešće su prevaranti. Često kao odredište transakcije navode Nigeriju, ali mogu biti u pitanju i druge države, poput Rumunije, Ukrajine, Holandije, Španije, Italije, Velike Britanije. Ne odajte takvim licima broj Vašeg bankovnog računa, ni ostale lične podatke. Obratite pažnju da Vam iz inostranstva neko može poslati lažni ček.
  • Ako je ponuda suviše dobra da bi bila istinita onda budite posebno oprezni jer najverovatnije nije istinita.
  • Prijavite sumnjive situacije i tako pomozite drugima.

 

Primeri prijavljenih slučajeva prevare

1) Prodavac (prevarant) predlaže kupcu razmenu mobilnih telefona. Kao garanciju traži od kupca da kada kupac primi njegov paket sa mobilnim telefonom plati kurirskoj službi 50 evra za taj vrednosni paket, iako na primer vrednost telefona daleko prevazilazi tu sumu. Prodavac radi sticanja poverenja kod kupca u isto vreme predlaže kupcu da i on to isto uradi, da pošalje vrednosni paket sa mobilnim telefonom i isto traži isplatu od 50 evra prilikom isporuke. Na taj način se kreira poverenje koje prethodi prevari. Prodavac pošalje prvi paket i kada kupac plati okupninu, preuzme paket, otpakuje ga i onda shvata da u njemu nema ništa. Platio je paket 50 evra (što ide prodavcu odnosno prevarantu) i poštarinu, a dobio je prazan paket. Sve vreme se prodavac kupcu nijednom nije predstavio ili odgovorio na telefonski poziv.

2) Prodavac (prevarant), nema oglas, ali pretražuje sajt i kontaktira oglašivača koji kupuje nešto. Predstavlja se pravim imenom i prezimenom, naravno poseduje predmet koji kupcu treba i to po ceni koja je znatno manja od realne. On šalje predmet ("upravo ide u poštu"), a žrtva samo treba da mu pošalje pare preko pošte. Predmet kupcu nikad ne šalje, ali zato prispeli novac podiže u pošti uz uredno legitimisanje. Pošto se prevarant zadovoljava sitnim iznosom računa da neće biti interesantan istražnim organima.

3) Prodavac (prevarant) nudi jeftino telefon, laptop ili procesor (oglas je obično bez slike ili je slika skinuta sa Interneta) i traži uplatu male kapare postnetom. Kupljeni predmet posle nikada ne šalje. Ovakvi slučajevi su se dešavali u slučaju jednog prodavca sa više naloga iz Raške i/ili Novog Pazara.

4) Dešava se da prevarant, koji navodno kupuje predmet, traži prvo slike Vaših ličnih dokumenata, a kada mu pošaljete on se više ne javlja! Posle toga daje oglase i traži uplatu pre slanja paketa, a kao "garanciju" šalje slike navodno svojih, tj. tuđih dokumenata!